Phorecast

SYMPTOMEN

Hartkloppingen en wegrakingen

Het hart kan wel eens een slag overslaan, maar meestal merkt de patiënt dit nauwelijks. Soms kan het hart “op hol slaan”.

Extra hartslagen en/of het overslaan van het hart worden ook wel hartkloppingen genoemd, het hart is dan aritmogeen.

Ritmestoornissen

Hartkloppingen worden veroorzaakt door ritmestoornissen waardoor het hart te snel kan slaan (tachycardie) of juist te langzaam (bradycardie).

Kortademigheid

Hartkloppingen geven een gevoel van “roffels” of “fladderen” in de borst of in het maaggebied en ontstaan voornamelijk bij inspanning. Soms kan het ook in de keel of het hoofd gevoeld worden of kan er kortademigheid optreden.

Hartstilstand

Ernstige hartritmestoornissen kunnen duizeligheid veroorzaken of zelfs leiden tot wegrakingen (= flauwvallen) of een acute hartstilstand (= plotse dood).

Hartfalen

Het onvoldoende (goed) werken van het hart noemen we hartfalen. Verschijnselen van hartfalen komen vaak in een later stadium van de ziekte voor dan hartritmestoornissen.

Het treedt op als de hartspier te zwak wordt om het bloed nog krachtig rond te pompen.

Vochtophoping

Een verschijnsel van hartfalen van de rechter harthelft is een vochtophoping in de benen en/of enkels.

Hartfalen

Verschijnselen van hartfalen van de linker harthelft zijn moeheid en ademhalingsproblemen zoals kortademigheid en benauwdheid bij platliggen.

 

Mochten hartproblemen of hartziekten in uw familie voorkomen, dan raden wij u aan advies te vragen aan uw huisarts of cardioloog.

 

 


Bron: brochure PLN CardioGenetica UMCG