Inflammatie in PLN

Inflammatie in PLN

Wat is de rol van het immuunsysteem bij het ontstaan van hartfalen in patiënten met de PLN-aanleg?

Met steun van de Stichting PLN en de Nederlandse Hartstichting zal de afdeling Experimentele Cardiologie in het UMC Utrecht een nieuw onderzoek beginnen waarbij er wordt gekeken naar de rol van het immuunsysteem en het ontstaan van hartfalen in patiënten met de PLN-aanleg.

Na een hartinfarct wordt eerst het immuunsysteem geactiveerd om dode cellen te verwijderen en schakelt daarna over op een meer ontstekingsremmende stand om het herstel te stimuleren. Bij veel patiënten wordt echter het evenwicht tussen de pro- en anti-inflammatoire status van het immuunsysteem verstoord.

Deze patiënten tonen ontstekingsverschijnselen en een grote neerslag van antilichamen op gezonde delen van het hart, wat leidt tot nog meer schade en uiteindelijk zelfs hartfalen. Bij het zoeken naar een behandeling zijn stamcellen van belang geworden door hun immunosuppressieve eigenschappen.

Kunnen deze stamcellen worden gebruikt als behandelmethode?

 

namens de onderzoekers,

Mw. Drs. Patricia van den Hoogen,
Onderzoeker in opleiding, Experimentele Cardiologie UMCU

 

One comment

  1. Lenie Rispens

    Hallo. Mag iedereen zich laten onderzoeken of ze pln heeft? Heb verhoogd cholesterol en gebruik schildklierpil. Werkt anders te langzaam. Blijf moe. Al jaren doet het links boven in de rug pijn. Voelt als ontstoken. Huisarts stuurt je naar de therapeut. Haalt niks uit. Omdat ik het al jaren heb, zeggen ze dat het niet levensbedreigend is. Nu las ik iets over pln en denk zou dat het dan zijn? Komen hartziekten voor in de fam. Oma vroeger hartstilstand gehad. Neef met 40j. dood neergevallen. Oom die zijn hartzak op jonge leeftijd is verwijderd. Zusje had geruis om het hart. Oom met pacemaker. Als je nu door een bloedonderzoek dit kunt zien, zou ik daar graag gebruik van maken. Heb eigenlijk geen trek meer in de huisarts. Kom je niet verder mee. Hoor graag van U bvd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CAPTCHA