DAG ERFELIJKE HARTZIEKTEN 2013

DAG ERFELIJKE HARTZIEKTEN 2013

 Samenvatting

Op zaterdag 1 juni 2013 organiseerden de Hart&Vaatgroep en het AMC een landelijke dag van “Erfelijke Hartziekten”. Deze bijeenkomst werd gehouden in het AMC en bijgewoond door ongeveer 100 aanwezigen. Een middag om informatie uit te wisselen, te ontvangen en elkaar te ontmoeten.

Het programma bestond uit een serie lezingen gevolgd door workshopsessies waarbij de belangstellenden aan konden geven naar welk thema hun belangstelling uit ging. Hieronder volgt een beknopte samenvatting van enkele van de voordrachten:

Erfelijkheid en screening door dr. P. van Tintelen (AMC)

Het fenomeen “hartziekten” kan worden verdeeld in 2 categorieën: elektrische geleidingsaandoeningen en hartspierziekten. Hoewel we vooralsnog weinig kunnen doen aan de erfelijke oorzaken van hartziekten, is screening van belang om dragers van “het foute gen” te scheiden van degenen die dat bewuste gen niet hebben. Daarbij komt dat “dragers” niet altijd de verschijnselen vertonen, maar de aandoening wel kunnen overdragen aan het nageslacht. DNA-analyse heeft nut omdat het in staat stelt te bevestigen dat de aandoening aanwezig is. Dat is normaliter in de helft het geval en daarmee hoeven niet-dragers geen verder onderzoek te volgen. Verder kan door screening de relatie tussen aanleg en de ernst of verloop van de aandoening bestudeerd worden.

 

Programma Landelijke Dag AMC 010613

 

 


Bron: informatie AMC  |  NIEUWSBRIEF HART&VAATGROEP

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CAPTCHA